Video Şantaj Mağduru Ne Yapmalı

Video Şantaj Mağduru Ne Yapmalı

Şantaj yapan kişiye para göndermek asla sorunu çözmeyecektir.  Çünkü bilindiği gibi suçlular örgüt şeklinde çalışmakta, kişisel ve mahrem veriler ile insanlardan para istemekte, para yollamanız halinde de görüntüleri silmek yerine internet ortamlarında paylaşmaktadırlar. Sınırsız bir şekilde kopyalanabilen görüntü ve verinin yayılmayacağından da olmanız mümkün değildir. Ayrıca şantajcıların para isteklerinin ardı arkasının kesilmediğini, yüzde yüze yakın oranda devamının geldiğini görmekteyiz.

Böyle bir durum yaşayan kişi veya kişiler savcılığa veya polis ekiplerine haber vermeli ve suçlular yakalanmalıdır. Bu durumda şantaj yapılan dosyalar şantajcıdan alınır ve imha edilir. Ayrıca şantajın türüne ve yaptıklarına/yapmaya çalıştıklarına göre de ceza verilmektedir.

Hukuki danışmanlığınızı üstlenen avukat, müvekkilinin mahremiyetini korumalı, etik ilkelerden kaynaklanan sır saklama yükümlülüğü altında her ne şekilde olursa olsun müvekkilinin mahremiyetine saygı göstermeli ve bunu başkalarıyla paylaşmamalıdır. yasal mercilerin dışında kabul eder ve müvekkili ile ilgili her türlü bilginin gizliliğini korur.

Şantaj mağduru birey, olabildiğince hızlı bir şekilde uzman bir avukatın yardımı ve delil teşkil eden hususlar ile birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunmalıdır. Failin yakalanması, şantajın paylaşılmadan ve yayılmadan yakalanması ve şantajın tekrarlanmaması için izlenebilecek en hızlı ve en güçlü çözüm yargı mercilerine başvurmaktır.

Video Santaj Suçu

Şantaj suçu mağdurdan menfaat sağlamak amacıyla işlenmekte olup, suç genellikle maddi kazanç elde etmek amacıyla işlenmektedir. Ayrıca şantajın kurbanı fiziksel ve ruhsal olarak istismar etmek için kullanıldığını görebilirsiniz. Şantaj, Türk Ceza Kanunu’nun 7. Bölümünde “Özgürlüğe Karşı Suçlar” başlığı altında düzenlenen bir suç türüdür.

İletişim teknolojisinin gelişmesini takiben internetin yaygınlaşmasıyla birlikte internet üzerinden birçok suçun işlendiği görülmektedir. İletişimi kolaylaştıran tüm bu platformlarda, suç işlemenin de aynı oranda kolaylaştığını söyleyebiliriz. Çoğu şantaj suçları internette sosyal ağlar aracılığıyla Facebook, Twitter ve Instagram gibi sitelerde işlenmektedir. Genellikle şantaj, iletişimle yakınlık kuran kişilerin mağdurun kişisel bilgilerini izinsiz olarak alması ile başlamakta, mağdurdan maddi yarar edinmek için bu bilgi ve görüntüleri internette yayacağı tehdidi ile ortaya çıkmaktadır. Bazı durumlarda, bir kişi tarafından sanal sohbette paylaşılan resimler ve videolar daha sonra şantaj için kullanılabilir. Şantaj, Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal paylaşım sitelerinde, WhatsApp ve Skype gibi uygulamalar üzerinden arayarak veya mesaj atarak ve diğer her türlü iletişim aracı kullanılarak yapılabilmektedir.

Şantajdan Kurtulmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Video şantaj suçunun mağdurları son zamanlarda genellikle sanılanın aksine genç kadınların aksine yaşlı veya orta yaşlı erkeklerdir. Kişilerin evli olması da şantajcıların oldukça istismar ettiği bir veridir. Yine bununla beraber belli bir bilinç düzeyine sahip mağdurlar olabildiği gibi tamamen bilinçsiz ve internet teknolojilerine yabancı olan, şantajcılara para göndermeyi kabul eden veya karşılıklı olarak hakaret boyutunda iletişimi sürdürenleler de vardır. Şantajcılara para gönderenler sonu gelmeyen bir ekonomik istismarla baş başa kalabileceği gibi, profesyonel destek almayan veya şantaj yapanlarla karşılıklı hakaret ve tehdit boyutunda iletişim kuranlar uzun sürede ancak toparlanabilecek bir mahrem görüntü yayılmasıyla baş başa kalacaktır. Şantaj karşısında asla sessiz kalmayınız, zira sessiz kaldığınızda baskı daha çok artacaktır. Çoğu şantaj suçları bilindiği üzere internette sosyal ağlar aracılığıyla Facebook, Twitter, Whatsapp ve Instagram gibi sitelerde ve platformlarda işlenmektedir. Şantaj ise genellikle şantaj örgütlerinin mağdurun kişisel bilgilerini izinsiz olarak alması ile başlayıp, mağdurdan maddi yarar edinmek için bu bilgi ve görüntüleri internette yayacağı tehdidi ile ortaya çıkmaktadır. Bazı durumlarla önü alınamaz bir yayılma da söz konusu olabilmektedir. Bu mağdurun sosyal durumu, ekonomik durumu ve bilgi birikimiyle de orantılıdır.

Video Şantajında Yapılması Gerekenler

Şantaj suçunu işleyen kişinin suça konu olan görsel, video ve benzeri materyalleri internet ortamında yayınlaması durumunda bu içeriğin kaldırılması için ivedilikle yasal başvuruda bulunulmalıdır. Kaldırılması talep edilen içerik aynı zamanda ceza davasına konu olacağından bilişim suçları ve cezalandırma konusunda deneyimli bir avukattan hukuki yardım istenmelidir. İnternet üzerinden şantaj yapılması durumunda avukat, şantaj danışmanlığı, kişisel ve gizli içeriklerin takibi, yayılmasının önlenmesi, varsa kaldırılması, dava takibi ve hukuki süreç takibi konularında çok yönlü bir şekilde çalışmalıdır.

Şantaj Türleri

Bilişim avukatı olarak son yıllarda uygulamada sıklıkla karşılaşılan video şantaj suçu; özellikle sosyal medya platformları ve web siteleri aracılığıyla. Bu suç türü siber suçlara aittir ve genellikle Instagram, Facebook veya evlilik veya arkadaşlık sitelerinde toplantı sonrası fotoğraf paylaşımı sonucunda işlenir. Şantajcılar, bu platformlar aracılığıyla mağdurlarla tanışmak ve mağdurları yatıştırmak için bir süredir mağdurlarla iletişim kurmaya devam ediyor. Zamanla sohbetin daha samimi hale gelmesi ve müstehcen görüntülerin paylaşılması için uygun bir ortamın oluşması bekleniyor. Ardından Skype, Whatsapp veya Messenger üzerinden görüntülü sohbet imkanı sunduktan sonra sıra seks sohbetine geliyor. Son aşamada ise kışkırtılan mağdurlar karşılarındaki kişinin müstehcen görüntüler sunduğunu görür ve daha net soyunur. Mağdur, telefonda veya bilgisayarda görüntülü sohbeti izleyen görüntüdeki kişinin canlı bir görüntü olduğunu düşünür ancak görüntüler canlı değildir.

Görüntülü şantaj mağdurları ne yapmalı?

Özel görüntülerin paylaşılmasını engellemek ilk ve öncelikli amacınız olduğu için en hızlı şekilde şantaj konusunda tecrübeli bir avukata danışmanız en isabetli çözüm olacaktır.

Hukuki danışmanlığınızı üstlenen avukat, müvekkil gizliliğini öncelik alarak müvekkilin her bilgisini sır saklama yükümlülüğü ve etik kurallar çerçevesinde gizli tutacak, yargı makamları dışında üçüncü kişilerle paylaşmayacak ve paylaşılmasına engel olacaktır.

 

Mahrem (Çıplak) Video Şantajı

İletişim teknolojisinin gelişmesini takiben internetin yaygınlaşmasıyla birlikte internet üzerinden birçok suçun işlendiği görülmektedir. İletişimi kolaylaştıran tüm bu platformlarda, suç işlemenin de aynı oranda kolaylaştığını söyleyebiliriz. Çoğu şantaj suçları internette sosyal ağlar aracılığıyla Facebook, Twitter ve Instagram gibi sitelerde işlenmektedir.

Yurtdışından Video Şantajı

Yurt dışına şantaj veya yurt dışından şantaj Türkiye dışındaki kişilerin şantaj suçunu işlediği durumdur.
Yani yabancı bir ülkede failin Türkiye’de mağdura karşı suç işlemesidir. Yabancı bir ülkeden şantaj yapma suçu genellikle internet üzerinden veya görüntülü görüşme kaydı yoluyla işlenir. Şantaj türlerinin en yaygın versiyonlarından biri, bir veya birden fazla kişi tarafından veya aracılığıyla işlenen video şantajı suçudur. Son yıllarda internet ve akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte bilişim suçlarında keskin bir artış olmuştur. Kişilerin birçok uygulama üzerinden birbirleriyle fiziksel olarak görüşmeden görüntülü iletişim kurabilmeleri, bu siber şantaj suçunun dünyanın farklı bölgelerinden kişilere karşı işlenmesine olanak sağlamaktadır.

Görsel Tarama Desteği

Şantaj mağdurlarına hukuki destek sağlayan büromuz, özel görüntülerin internet ortamında yayılmasını önlemek ve sızmalarını ortadan kaldırmak için hukuki hizmetler de vermektedir. Hukuk büromuz , web’deki hassas ve özel içeriği tespit etmek için zamanında web’i tarayan kapsamlı 7/24 risk izleme sunmaktadır. Özel görüntülerin nerede yayınlandığını bulmak için kullandığımız diğer bir yöntem özel yazılımla ters görüntü arama/analiz yapmaktır. Bu sayede kurbanın adını kullanmadan yayınlananları tespit etmek mümkündür. İşbu hizmeti sunarak çözüm ortaklarımız ve diğer yetkin kişilerle ekip halinde çalışarak kesin çözüm üretme odaklı hareket etmekteyiz.

AVUKAT DESTEĞİ

Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.

Hafta içi: 09:00 – 21:00
Cumartesi: 10:00 – 18:00
Telefon: +90 535 376 06 45              &             +90 530 846 83 96

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir