Skype Video Şantajı

İnternet Üzerinden Şantaj ve Tehdit

Şantaj suçu, birden fazla eylem ile işlenebilen bir suçtur. Özellikle günümüzde teknolojinin gelişmesi ile şantaj suçunun internet ortamında işlenmesi daha da artmıştır. Skype, Facebook, Instagram, WhatsApp, Snapchat gibi sosyal medya ortamlarında şantaj suçları işlenebilmektedir. Şantajda, videoları, mesajların kayıtları, ses kayıtları gibi birçok belge araç olarak kullanılmaktadır. Şantaj suçları çevrimiçi sosyal medya siteleri ve web sitelerinde işlenebilmektedir. Ayrıca telefon aramaları üzerinden şantaj suçları da işlenmektedir.

Bu tür görüntülü görüşme kaydı ile işlenen suçlar esasen ağırlıklı olarak yurt dışından şantaj şeklinde işlenmektedir. Şunu da belirtmek gerekir ki mağdurun yabancı bir ülkeye para göndermesi şantajcısının mutlaka yabancı bir ülkede olduğu anlamına gelmez. Şantajcı ile şantaj parasını alan kişiler genelde aynı olmayabilir. Şantajcıların komisyon karşılığında tahsilat yapmasına yardımcı olan kişiler olabilir ve bazen bu suçu işleyen Türkiye’de bile olsa yurtdışındaki alıcılarla işbirliği yapabilir.

Görüntülü Konuşma ile Video Şantajı

Görüntülü Konuşma ile Video Şantajı, İletişim teknolojilerinin kontrolsüz gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte internet üzerinden birçok suç gibi gelişme göstermektedir. Çoğu şantaj suçları bilindiği üzere internette sosyal ağlar aracılığıyla Facebook, Twitter, Whatsapp ve Instagram gibi sitelerde ve platformlarda işlenmektedir. Şantaj ise genellikle şantaj örgütlerinin mağdurun kişisel bilgilerini izinsiz olarak alması ile başlayıp, mağdurdan maddi yarar edinmek için bu bilgi ve görüntüleri internette yayacağı tehdidi ile ortaya çıkmaktadır. Bazı durumlarla önü alınamaz bir yayılma da söz konusu olabilmektedir. Bu mağdurun sosyal durumu, ekonomik durumu ve bilgi birikimiyle de orantılıdır.

1) Yurtiçinden Şantaj

Türk Ceza Kanunu’nda “Şantaj Suçu”, TCK’nın 107. maddesinin ikinci fıkrasında “kişinin onur ve haysiyetini zedeleyecek hususların, kendisine veya başkasına yarar sağlamak amacıyla ifşa edilmesi veya isnat edilmesiyle tehdit edilmesi” olarak tanımlanmıştır. “. Şantaj suçunun oluşabilmesi için failin bundan bir “haksız menfaat” amacına sahip olması gerekmediği gibi, suçun oluşması için bu amacı gerçekleştirmiş olması da gerekmez.

Özellikle internet ortamının hacimsel boyutu düşünüldüğünde, şantaj suçunun faillerini bulmak çoğu zaman zordur. Elektronik deliller bu suçu ortaya çıkarmak ve bu suçun failini kovuşturmak için kullanılmaktadır.

Soruşturma aşamasında, şüphelinin kullandığı bilgisayar ve bilgisayar programları ile bilgisayar kayıtlarının taranmasına, bilgisayar kayıtlarından kopyalarının çıkarılmasına, bu kayıtların deşifre edilerek metne dönüştürülmesine, gecikmesi hâlinde hâkim veya Cumhuriyet Savcısı tarafından karar verilebilir. itiraz edilebilir.

Siber suçların ispatlanması aşamasında, ilk müdahale edenin elektronik delillerin korunması ve tanınması konusunda bilinçli olması davanın seyri açısından çok önemlidir.

2) Yurtdışında Yapılan Şantaj ve Tehdit

Fas Üzerinden Yapılan Şantaj ve Tehdit

Fas Çeteleri, kişiyi tuzağa çekmek için genellikle oynatma videosu veya programlar kullanır.  Şantaj türlerinin en yaygın versiyonlarından biri, bir veya birden fazla kişi tarafından veya aracılığıyla işlenen video şantajı suçudur. Son yıllarda internet ve akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte bilişim suçlarında keskin bir artış olmuştur. Kişilerin birçok uygulama üzerinden birbirleriyle fiziksel olarak görüşmeden görüntülü iletişim kurabilmeleri, bu siber şantaj suçunun dünyanın farklı bölgelerinden kişilere karşı işlenmesine olanak sağlamaktadır. Hedefleri sadece Türkiye olmamakla beraber farklı ülkelerdeki erkeklerle iletişim kurmaya ve bilgilerini almaya çalışırlar.

Bulgaristan Üzerinden Şantaj ve Tehdit

Bu kişiler genel olarak Türkçe konuşan, Bulgaristan’da yaşayan Türk asıllı Bulgar vatandaşlarıdır. Bulgar şantajı  olarak bilinen suç türü, temelde bir tür internet şantajı suçudur ve ilk olarak Filipinler’de ortaya çıkmış ve yayılmıştır. Bu suç genellikle Türklerin yoğun olarak Bulgaristan’da bulunduğu Bulgaristan’ın ve kuzey şehirlerinde işlenmektedir. Bu nedenle şantajcılar Türkçe konuşur ve yazar. Ancak genellikle Türkçeyi Trakyalı veya göçmenlere özgü bir dille kullanırlar. Şantajcılar suç türünde sadece erkekleri hedef alır.

Çoğunlukla internetten para alacak kişileri seçen şantajcılar, sosyal ya da evlilik siteleri aracılığıyla kurban buluyor.
Mağdurlar genellikle sitelerde ve sosyal ağlarda aranır. Bu çetelerin sayısı net olarak bilinmemekle beraber sürekli artmaktadır ve birbirileri ile bağlantıları mevcuttur. Çalışma sistemleri Facebook, Imo, Siberalem ve benzeri evlilik sitelerinde sahte profiller açarak insanları tuzağa düşürmeye çalışmak ve onları Skype gibi görüntülü sohbet programlarına davet etmek şeklindedir. Bu uygulamalarda kendi videolarını oynatarak karşıdaki kişiden soyunmasını isterler. Görüşme sonunda şantaj başladığında, kişinin sosyal medya hesaplarındaki arkadaş listeleri zaten çok daha önce kopyalanıyor.

Fildişi Sahili Üzerinden Şantaj ve Tehdit (Abidjan)

Fildişi Sahili olarak bilinen ülke, dünyada en çok Skype şantajı suçunun işlendiği birkaç ülkeden biridir.

İngilizce yazışma yaparak mağdurları tuzağa düşüren internet şantaj suçu failleri Skype, WhatsApp, Messenger gibi görüntülü konuşma programları ile mağdurun özel görüntüsünü habersiz şekilde kaydedip ardından mahrem görüntülerin iş yerine veya yakınlarına gönderileceğini söyleyerek şantaj yapmaktadır. Ücret alsalar da almasalar da görseli pornografik sitelerde yayınlayarak tıklama başına para kazanmayı dahi hedeflemektedirler.

Fildişi Sahili’nde (Abidjan) Western Union ve Moneygram aracılığıyla para alıyorlar. Çete liderlerinin komisyoncuları parayı Fildişi Sahili’nden (Abidjan) nakit olarak çeker ve banka havalesiyle veya kripto para transferiyle Fransa’ya gönderir. Fildişi Sahili’ndeki (Abidjan) şantaj çetesi en tehlikelisidir.

Filipinler Üzerinden Şantaj ve Tehdit

Filipinler üzerinden yapılan şantajların sayısı diğer ülkelere göre daha azdır. Instagram, Linkedin ve Facebook gibi platformlarda kurbanın arkadaş listesini listeler ve ardından şantaja başladığında görüntüleri bu kişilere göndermekle tehdit eder. Çoğu bireyseldir ve organize değildir.

Şantajcı , kurbana daha yakından bakmak için bir ekran görüntüsü hesabını veya kurbanın arkadaşlarının ve aile üyelerinin adlarını görüntüleyen sosyal medya sayfasını bile paylaşabilir. Kurban, para ödemedikçe bunlara hassas görüntüler göndermekle tehdit edecektir. Bazı şantajcılar ise kurbanı ödemeye zorlamak için senaryolarda Youtube’da veya sosyal ağlarda videolar paylaşabilir

Genellikle yabancı dillerini geliştirmeye çalışan insanları tuzağa düşürürler. Ancak, dünya çapında çok fazla şantaj yapıyorlar. İstedikleri miktar 100$ ile 20.000$ arasında değişmektedir. Aktif oldukları alanlar uluslararası arkadaşlık ve tanışma siteleridir.

Şantaj ve Tehdit Altındaki Kişilerce Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

1- Şantaj mağduru olanlar şantaja boyun eğmemelidir. Şantaja boyun eğilmesi ve şantajcının isteklerinin yerine getirilmesi şantaj eylemlerini asla sona erdirmeyecektir. Aksine şantajcının dediğini yapmak şantajcıyı daha fazla şantaj yapmaya motive edecektir. Dolayısıyla, Skype ile şantaj suçuna maruz kalanlar mutlaka hukuki ve profesyonel yardım almalıdır.

2 – Yurt dışı kaynaklı şantajlarda uluslararası hukuki sürecin işlemesi zaman alabileceğinden mağduriyetlerin önüne geçmek oldukça zordur. İlgili ülkede (örneğin Bulgaristan) yasal yollara başvurmak mümkün olsa da, şantaj çeteleri dijital delillerin suç unsuru oluşturmaması için gerekli önlemleri almakta ve bazı girişimlerde bulunmaktadır.

3- Telefon numarasının değiştirilmesi, şantajcının talep edilen faydayı size iletememesine, dolayısıyla şantaja konu video veya görselin paylaşılmasına ve sizin haberinizin dahi olmamasına neden olabilir.

4-Şantaj suçunu işleyen kişinin suça konu olan görsel, video ve benzeri materyalleri internet ortamında yayınlaması durumunda bu içeriğin kaldırılması için ivedilikle yasal başvuruda bulunulmalıdır. Kaldırılması talep edilen içerik aynı zamanda ceza davasına konu olacağından bilişim suçları ve cezalandırma konusunda deneyimli bir avukattan hukuki yardım istenmelidir.

5-İnternet üzerinden şantaj yapılması durumunda avukat, şantaj danışmanlığı, kişisel ve gizli içeriklerin takibi, yayılmasının önlenmesi, varsa kaldırılması, dava takibi ve hukuki süreç takibi konularında çok yönlü bir şekilde çalışmalı ve çalışmalıdır.

6-Şantaj yapan kişiye para göndermek asla çözüm değildir. Zira o kişiler de örgüt şeklinde çalışmakta, kişisel ve mahrem veriler ile insanlardan para istemekte, para yollamanız halinde de görüntüleri silmek yerine internet ortamlarında paylaşmaktadırlar.

AVUKAT DESTEĞİ

Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.

Hafta içi: 09:00 – 21:00
Cumartesi: 10:00 – 18:00
Telefon: +90 535 376 06 45
Mail: nasuhbugrakaradag@gmail.com

Skype Üzerinden Mahrem Görüntü Şantajı

Skype, Whatsapp, Telegram ve Facebook Messenger programları, İnternet üzerinden  mahrem video şantajı suçunu işlemek için en sık kullanılanlardır. Bu programlar sayesinde görüntülü ve sesli görüşmeler yapılabilmektedir. Ülkemizde çok sayıda güven kazanarak elde edilen fotoğraf, video ve özel yazışmalarla ifşa tehdidine maruz kalan şantaj mağduru vardır.

Günümüzde Skype uygulaması bireyler arasında halen yaygın olarak kullanılan iletişim uygulamalarından biridir. Elbette bu durum kötü niyetli kullanımlara açık kapı bırakmaktadır.

Skype şantajcıları, kurbanın özel görüntülerini başkalarına göndermekle veya internette yayınlamakla tehdit eder ve kurbandan istediğini yapmasını ister. Bazı durumlarda bu istek ilişkisini zorlar, bazı durumlarda ise para talebidir. Şantaj suçu ülke içinde işleniyorsa izlenecek hukuki yol farklıdır. Yurt dışında bir şantaj suçu varsa, uluslararası yasal işlem de gereklidir.

Skype üzerinden yapılan şantajlarda özellikle Western Union UPT üzerinden para talep edilmektedir.
Şantaj suçları işleyenler, ifşa olmamak için şantaj parasını banka hesapları üzerinden değil, bu alternatif transfer sistemleri üzerinden toplamaya eğilimlidirler.

Skype Şantajı Mağdurlarına Tavsiyeler

Şantaj mağduru olanlar şantaja boyun eğmemelidir. Şantaja boyun eğilmesi ve şantajcının isteklerinin yerine getirilmesi şantaj eylemlerini asla sona erdirmeyecektir. Aksine şantajcının dediğini yapmak şantajcıyı daha fazla şantaj yapmaya motive edecektir. Dolayısıyla, Skype ile şantaj suçuna maruz kalanlar mutlaka hukuki ve profesyonel yardım almalıdır. Şantaj mağdurunun ne yapması gerektiği sorusunun cevabı, şantaj eylemlerini durdurmak için yardım almaktır. Şantaja karşı mağdur kişiler şantajcının yakalanması ve görüntülerin internette paylaşılmasına önlem alınması için bize başvuru yapabilirler.

Şantaj yapan kişiye para göndermek asla çözüm değildir. Zira o kişiler de örgüt şeklinde çalışmakta, kişisel ve mahrem veriler ile insanlardan para istemekte, para yollamanız halinde de görüntüleri silmek yerine internet ortamlarında paylaşmaktadırlar. Kopyasının sizde olmadığı görüntü ve verinin yayılmayacağından asla emin olamazsınız. Karşılaşılan olaylarda para isteklerinin ardı arkasının kesilmediğini, yüzde yüze yakın oranda devamının geldiğini görmekteyiz. Özel görüntülerin paylaşılmasını engellemek ilk ve öncelikli amacınız olduğu için en hızlı şekilde şantaj konusunda tecrübeli bir avukata danışmanız en isabetli çözüm olacaktır.

Şantaj suçunu işleyen kişinin, suça konu olan görsel, video ve benzeri materyali internet üzerinden yayınlaması durumunda, bu içeriğin kaldırılması için acilen yasal başvuru yapılmalıdır. Kaldırılması istenilen içerik, aynı zamanda ceza davasına da konu teşkil edeceğinden bilişim suç ve cezalarında tecrübesi bulunan bir avukattan yasal danışmanlık talep edilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir