Interpol Nedir?
Interpol, uluslararası polis işbirliğini kolaylaştıran uluslararası bir kuruluştur. Dünya çapındaki polis güçleri arasındaki iletişimi ve koordinasyonu kolaylaştırır. Merkezi Lyon, Fransa’da bulunmaktadır. Ana işlevi, katılımcı ülkelerden gelen verilerle suç veritabanları oluşturmak ve sürdürmektir. 1923 yılında Henri Tracfert tarafından Uluslararası Polis Komisyonu olarak kurulmuştur. Ancak, örgütün Interpol olarak tanınması 1944 yılına kadar değildi. Örgütün sloganı “Sadakat, Cesaret, Dürüstlük”tür.
1900’lerin başında birçok ülke ulusal polis kuvvetleri kuruyordu. Bu polis güçlerinin, çok dolaşan uluslararası suçluları yakalamak için birbirleriyle iletişim kurmanın bir yoluna ihtiyacı vardı. Henri Tracfert, 1923’te Avusturya’nın Viyana kentinde ilk Uluslararası Kriminal Polis Komisyonu’nu kurdu. Örgüt daha sonra Interpol olarak tanındı. 2. Dünya Savaşı sırasında, Interpol birçok ülke için çok önemli bir araç haline geldi çünkü bu ülkeler, normal postayla yapamayacakları bir şeyi, kaynaklarını açıklamadan bilgi paylaşabiliyor ve operasyonları koordine edebiliyordu. Savaştan sonra Interpol’ün sorumlulukları ve işlevleri bilgisayarların eklenmesiyle genişledi. Kuruluşun artık dünya çapında birçok ülkede ofisleri var. Her ofisin diğer tüm ofislerle doğrudan bir iletişim hattı vardır.
Çoğu insan Interpol’ü uluslararası kanun yaptırımı ile ilişkilendirse de, Interpol’ün kendisinin bir kanun uygulayıcı teşkilat olmadığını not etmek önemlidir. Bunun yerine, dünya çapındaki kolluk kuvvetleri için uluslararası bir iletişim ve koordinasyon kuruluşudur. Veritabanına yalnızca, erişim elde etmek için Interpol’e bilgi sağlamak zorunda olan yetkili kolluk kuvvetleri erişebilir. Bu bilgiler diğer kurumlar için çok faydalıdır, çünkü suçlular uluslararası alanda hareket etme ve yakalanmaktan kaçmak için farklı ulaşım yöntemleri kullanma eğilimindedir. Interpol ayrıca, bu kontrol noktalarından uluslararası seyahat eden suçluların izlenmesine yardımcı olabilecek göçmenlik ve sınır kontrol verilerine de erişebilir.
Interpol karargahı, dünyadaki suç faaliyetlerini izler ve suçlular, yöntemleri ve hareketleri hakkında veri derler. Örgütün ayrıca üye ülkelerden suç istihbaratı toplayan ve ülkeler arasında radyo veya telefon yoluyla mesajlar gönderen bir merkezi bürosu vardır. Interpol sadece bir iletişim platformudur; kendine ait bir polislik yetkisi yoktur ve kimseyi tutuklayamaz veya kendi adına tutuklama emri çıkaramaz. Kararlarını uygulamak üye ülkelerine bağlı, bu da onun çok güçlü olmasını engelliyor.
Bazıları Interpol’ü uluslararası suçluları yakalamada yararlı olabilecek bilgileri yaymakta yavaş olmakla eleştirdi. Diğerleri, organizasyonu dünyanın dört bir yanındaki kolluk kuvvetlerine sağladığı bilgiler konusunda gizli olmakla eleştirdi.