Görüntülü Arama Şantajı

Görüntülü Arama Şantajı

Görüntülü arama şantajı, İletişim teknolojilerinin kontrolsüz gelişmesi ve internetin yaygınlaşması ile birlikte internette pek çok suç gibi işlenmektedir. Bilindiği üzere suçların çoğu internet üzerindeki sosyal ağlarda, Facebook, Twitter, Whatsapp Instagram gibi site ve platformlarda işlenmektedir.
Öte yandan şantaj, genellikle şantaj örgütlerinin mağdurun kişisel bilgi iznini alması ve mağdurdan finansal avantaj elde etmek için bu bilgi ve görüntüleri İnternet üzerinden yaymakla tehdit etmesiyle başlar. Bazı durumlarda, kaçınılmaz yayılma da meydana gelebilir. Bu, mağdurun sosyal statüsü, ekonomik durumu ve bilgisi ile orantılıdır.

Böyle bir durum yaşayan kişi veya kişiler savcılığa veya polis ekiplerine haber vermeli ve suçlular yakalanmalıdır.

Yurtdışından Görüntülü Arama Şantajı

Yurtdışından görüntülü arama şantajında, yabancı bir ülkedeki  fail, Türkiye’de mağdura karşı suç işler.
Yabancı bir ülkeden şantaj suçu genellikle internet üzerinden veya görüntülü görüşme kaydı yoluyla işlenir. Şantajın en yaygın versiyonlarından biri, veya birkaç kişi aracılığıyla işlenen video şantaj suçudur. Son yıllarda internet ve akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte bilişim suçlarında keskin bir artış olmuştur.

Video Şantaj Suçu Mağduru Ne Yapmalı

Şantaj yapan kişiye para göndermek asla sorunu çözmeyecektir.  Çünkü bilindiği gibi suçlular örgüt şeklinde çalışmakta, kişisel ve mahrem veriler ile insanlardan para istemekte, para yollamanız halinde de görüntüleri silmek yerine internet ortamlarında paylaşmaktadırlar. Sınırsız bir şekilde kopyalanabilen görüntü ve verinin yayılmayacağından da olmanız mümkün değildir. Ayrıca şantajcıların para isteklerinin ardı arkasının kesilmediğini, yüzde yüze yakın oranda devamının geldiğini görmekteyiz.

Şantaj mağduru birey, olabildiğince hızlı bir şekilde uzman bir avukatın yardımı ve delil teşkil eden hususlar ile birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunmalıdır. Failin yakalanması, şantajın paylaşılmadan ve yayılmadan yakalanması ve şantajın tekrarlanmaması için izlenebilecek en hızlı ve en güçlü çözüm yargı mercilerine başvurmaktır.

Uygun güvenlik önlemleri, samimi anları bilmeden çevrimiçi paylaşmanızı engelleyebilse de, herkes mağdur olabilir. Teknoloji endüstrisi, bu tür kanıtlarla uğraşırken çok fazla güce sahiptir ve teknoloji şirketleri bu cephede onlarla işbirliği yapmadıkça, kolluk kuvvetleri suçlarla etkili bir şekilde mücadele edemez.

Yurtdışından Şantaj ve Tehdit

Yurtdışından şantaj yapan çetelerin menşei genellikle Fas (Morocco) ve Bulgaristan olarak bilinir.

Fas Üzerinden Şantaj

Fas çeteleri genellikle kişiyi tuzağa çeken bir oynatma videosu yayınlar. Bunu yapanlar genellikle çete tarafından yönetilen 15 ila 20 yaşları arasındaki küçük çocuklardır. Erkeklerle farklı şekillerde iletişim kurmaya ve onların bilgilerini almaya çalışırlar. Kurbana 100 dolar ile şantaj yapmaya başlayabilir ve bu tutarı 10 dolara kadar çıkarabilirler. Genellikle aktif oldukları yerler Tinder, Linkedin ve benzeri sosyal medya arkadaşlık siteleridir.

Bulgaristan Üzerinden Şantaj

Genelde bu kişiler Bulgaristan’da veya Yunanistan’ın Bulgaristan sınırına yakın yaşayan bozuk bir Türkçe ile konuşan Romen (Çingene Asıllı) Bulgar vatandaşlarıdır. Bu çetelerin sayısı şu ana kadar yapılan araştırmalara göre 1000 kişinin üzerindedir. Çalışma sistemleri Facebook, Imo, Siberalem ve buna benzer evlilik sitelerinde sahte profil açarak, kişileri tuzağa düşürmeye çalışıp, Skype gibi görüntülü konuşma programlarına davet etmek şeklindedir. Bu uygulamalarda, diğer kişiden kendi videolarını yayınlayarak soyunmasını isterler. Sosyal medya hesaplarındaki arkadaş listelerinin sonundaki şantaj başladığında, kişi zaten kopyalanmış demektir. İsteyecekleri ilk şey 5000 ve 10000 TL olmak üzere bir miktardır. Şantaja maruz kalan kişi bu panik parasını gönderirse, bu, bir kurbanın yapabileceği en büyük hatalardan biridir. Parayı aldıktan sonra, şantajcı “TL değil Euro istediğini söyleyerek şantajı sürdürür.

Video Şantajında Yapılması Gerekenler

Şantaj suçunu işleyen kişinin suça konu olan görsel, video ve benzeri materyalleri internet ortamında yayınlaması durumunda bu içeriğin kaldırılması için ivedilikle yasal başvuruda bulunulmalıdır. Kaldırılması talep edilen içerik aynı zamanda ceza davasına konu olacağından bilişim suçları ve cezalandırma konusunda deneyimli bir avukattan hukuki yardım istenmelidir. İnternet üzerinden şantaj yapılması durumunda avukat, şantaj danışmanlığı, kişisel ve gizli içeriklerin takibi, yayılmasının önlenmesi, varsa kaldırılması, dava takibi ve hukuki süreç takibi konularında çok yönlü bir şekilde çalışmalı ve çalışmalıdır.

Şantaj Suçu ve Avukat Desteği

Özel görüntülerin paylaşılmasını engellemek ilk ve öncelikli amacınız olduğu için en hızlı şekilde şantaj konusunda tecrübeli bir avukata danışmanız en isabetli çözüm olacaktır.

Zaten destek istediğiniz bir çok sosyal paylaşım platformu da size bir avukat ile çalışmanızı tavsiye edecektir. Şantaj suçunda tercih etmeniz gereken avukat ise sizi ve yakınlarınızı tanımayan, bu tip bilişim suçlarında uzmanlaşmış olan gizlilik ve sır tutma yükümlüğüne uyacağından şüphe duymayacağınız biri olmalıdır.

İnternet yoluyla şantaj suçunda avukat, şantaj danışmanlığı, kişisel ve mahrem içeriklerin takibi, yayılmasının önlenmesi, varsa kaldırılması, dava ve yasal süreç takibi işlerinde çok yönlü çalışır ve çalışmalıdır.

Hukuki danışmanlığınızı üstlenen avukat, müvekkil gizliliğini öncelik alarak müvekkilin her bilgisini sır saklama yükümlülüğü ve etik kurallar çerçevesinde gizli tutacak, yargı makamları dışında üçüncü kişilerle paylaşmayacak ve paylaşılmasına engel olacaktır.

AVUKAT DESTEĞİ

Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.

Hafta içi: 09:00 – 21:00
Cumartesi: 10:00 – 18:00
Telefon: +90 535 376 06 45

Gizlilik

Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.

Görsel Tarama Desteği

Şantaj mağdurlarına hukuki destek sağlayan büromuz, özel görüntülerin internete sızmaması ve sızdırılması durumunda kaldırılması için hukuki hizmetler de vermektedir. Hukuk büromuz, web’deki hassas ve özel içeriği tespit etmek için web’i gerçek zamanlı olarak tarayan kapsamlı, 7/24 dijital risk izleme sunar. Özel görüntülerin yayınlandığı kanalları bulmak için kullandığımız bir diğer yöntem ise özel bir yazılım ile ters görüntü arama/tarama yapmaktır. Bu sayede mağdurun adı kullanılmadan yapılan paylaşımları tespit etmek mümkün oluyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir