Bilişim Sistemine Girme Suçu

Bilişim Sistemine Girme Suçu

5237 sayılı Türk Ceza Kanununda izinsiz bilişim sistemine girme suçunun düzenlemesiyle birlikte, hukuk sistemimizde, Avrupa Siber Suç Sözleşmesi’nin 2. maddesinde öngörülen hukuka aykırı erişim düzenlemesiyle de paralellik sağlanmıştır.

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu 29.04.2004 tarihinde kabul edilmiş ve 01.06.2005 tarihinde de yürürlüğü girmiştir. 5237 sayılı yasada bilişim suçları onuncu bölümde “Bilişim Alanında Suçlar” başlığı altında, Kanunun ikinci kitabının “Topluma Karşı Suçlar” başlıklı üçüncü kısmında yer almaktadır. Bilişim alanında suçlar bölümünde; hukuka aykırı olarak bilişim sistemine girme ve sistemde kalma suçu, bilişim sisteminin işleyişinin engellenmesi, bozulması, verilerin yok edilmesi veya değiştirilmesi suçu, bilişim sistemi aracılığıyla hukuka aykırı yarar sağlama suçu, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu ve yasak cihaz veya program kullanma suçu yer almaktadır.

Bilişim yoluyla işlenen diğer suçlar ise; kişisel verilerin kaydedilmesi suçu, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçu, verilerin yok edilmemesi suçu, haberleşmenin engellenmesi suçu, haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu, bilişim sisteminin kullanılması yoluyla işlenen hırsızlık suçu ve bilişim sistemlerinin kullanılması yoluyla işlenen dolandırıcılık suçudur.

Hukuka Aykırı Olarak Bilişim Sistemine Girme veya Sistemde Kalma Suçu

Bilişim Sistemine Girme Suçu, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu M. 243 Bilişim alanında suçlar” bölümünde düzenlenmiştir.

Kanun maddesinde bilişim sistemlerine hukuka aykırı şekilde giren veya orada kalan kişi veya kişiler hakkında cezai yaptırım uygulanacağı belirtilmiştir. Sisteme girme suçu uygulamada genellikle, şirketlerin hesaplarındaki veya veri tabanlarındaki bilgileri ve verileri elde etmek amacıyla işlenmektedir. Bununla beraber kişilerin İnternet üzerindeki bilgilerinin saklı olduğu hesaplara hukuka aykırı olarak erişim sağlamasıdır.

Bilişim sistemine girme suçunun düzenlendiği ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 243. maddesinin metni şu şekildedir:

 (1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.

(2) Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.

(3) Bu fiil nedeniyle sistemin içeriği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Suçun düzenlenmesine bakıldığında “bilişim sistemine girmenin” ve “orada kalmaya devam etmek” şeklindeki iki eylemin birlikte gerçekleşmesi gereklidir değildir. Sadece bilişim sistemine girme veya orada kalmaya devam etme şeklinde bir eylem tek başına yeterli olabilecektir.

Ekonomik yaşamda bu suç, daha çok firmaların iç yazışmalarına ulaşmak ve ticari sır ve müşteri verilerini ele geçirmek için kullanılmaktadır. Sosyal yaşamda ise bireylerin özel yazışmalarını görmek için işlenmektedir.

Bilişim Sistemine Girme Suçunun Cezası

Suçun temel halinin gerçekleştirilmesi hâlinde faile seçenekli bir yaptırım öngörülmüştür. Bu bağlamda fail veya failler bir yıla kadar hapis cezasıyla veya adli para cezası ile cezalandırılabilecektir. Yine bununla beraber kanundaki açık hüküm gereğince de hâkimin her iki cezaya da aynı anda hükmetmesi mümkün değildir.

Suçun ikinci fıkrada düzenlenen daha az cezayı gerektiren nitelikli hâlinin vücut bulması durumunda ise, suçun temel şekli için öngörülen cezanın yarı oranına kadar indirilmesi kabul edilmiştir. Bu durumda faile ister hapis cezası ister adil para cezası verilmiş olsun, her ikisi de ikinci fıkrada belirtilen halin söz konusu olması durumunda yarı oranına kadar indirilecektir.

Suçun üçüncü fıkrasında daha fazla cezayı gerektiren bir nitelikli hâl olarak söz konusu durumun gerçekleşmesine bağlı olarak, faile verilecek ceza altı ay ile iki yıl arasındadır. Yine Türk Ceza Kanununa uyarınca bu suçlar nedeniyle tüzel kişiler hakkında ceza yaptırımı uygulanamayacağı gibi Türk Ceza Kanunu m.246’daki düzenleme uyarınca bu bölümde yer alan suçların işlenmesi suretiyle yararına haksız menfaat sağlanan tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunacaktır.

 

One thought on “Bilişim Sistemine Girme Suçu”

  1. Selam evlere iş verilir ilanını gördüm benimde işe ihtiyacım olduğunu çalışma şartlarını sordum 450 TL ödeyip dekontu lazım dendi ödedim adresimi verdim ben iş yapmak için ürün bekliyorum anahtarliklari posetliyecekmişim bana 1600 TL daha gondermemi aksi takdirde suçlu olduğumu bu parayı ödemeden cezai işlem uygulanacağını falan beni tehdit etti tehditle pek kulak asmiyorumda lakin benim babam 1986 da vefaat etti babamın öldüğünde TC kimlik numaralanmamisti henüz bu kişiler babamın annemin bana ana adını doğum tarihlerini TC kimlik numaralarını tüm bunları nerden nasil buluyorlar bilmiyorum ama bunların yanına kalmamalı şimdi ben 1600 daha yollasam bunlar sürekli isteyecekler belli bu kişilerin tez zamanda yakalanmasını cezalarını çekmesini istiyorum resmen bir gun geçmeden adıma dosya duzenlemisler beni tehdit ediyorlar yazışmalarımiz wapsapta kayıtlı buraya kopyalayıp yapistiramiyorum ne yapmam gerek bana acil çözüm ben rahatsızım meme kanseri tedavisi alırken ciğerlerim yandı 5 senedir yuruyemiyor nefes nefese kalıyorum tekerlekli sandalye alacaktım güya biraz iş yapabilseydim lütfen acil yardim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir