İçindekiler
ABD Hukuk Sistemi Uyarınca İçerik Kaldırma
Her ne kadar bazı avukatlar bu hizmeti Türkiye için yalnızca kendileri verdikleri gibi asılsız iddialarla müvekkillerini aldatma teşebbüslerinde bulunsalar dahi bu hizmet 2 yıldır tarafımızdan aktif bir şekilde verilmektedir.
Başta Google, ürünlerinin çevrimiçi korsanlığıyla mücadele etmek için çeşitli politikalar uygulamıştır. Bu politikalardan biri DMCA yayından kaldırma istekleridir. Google, bir DMCA isteğinde bulunarak, hak ihlalinde bulunan materyalleri barındıran diğer web sitelerinden içeriği kaldırır. Ayrıca Google, Chrome, Android ve web tarayıcısı Safari aracılığıyla kendi içeriğini kaldırabilir ve kullanıcıların tarayıcılarından kaldırabilir. Şirket, kaldırılan bu içeriğin yanında görünen reklamlar üzerinde de kontrol sahibidir.
Çoğu durumda, bu, hak ihlalinde bulunan materyallere veya tüm web sitelerine giden bağlantıların kaldırılmasını içerir. Ancak Google, bir web sayfasının yalnızca politikalarını ihlal eden kısımlarını, tüm sayfayı kaldırmadan kaldırma hakkını saklı tutar. Örneğin, bir sayfada hak ihlalinde bulunan yalnızca bir bağlantı varsa ve Google, tüm sayfayı silmeden yalnızca bu bağlantıyı silerse, sayfa yine de o bağlantının arama sonuçlarında görünebilir.
Ek olarak, Google, telif hakkıyla korunan materyal içerdiği için arama sonuçlarını kaldırmaz; bunu yalnızca mahkeme kararları kendisine talimat verdiğinde veya telif hakkı sahipleri doğrudan şirkete yayından kaldırma talebinde bulunduğunda yapar.
Türk Hukuk Sistemi Uyarınca İçerik Kaldırma
Türkiye’de internet ile ilgili en kapsamlı düzenleme 2007 yılında 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ile yapılmıştır. İlk kez bu kanunla internet aktörlerinin (içerik sağlayıcı, yer ve erişim sağlayıcı, toplu kullanım sağlayıcı) tanımı yapılmış ve bu aktörlerin hak ve sorumlulukları belirlenmiş, yasada suçlar bakımından erişimin engellenmesi usul ve esasları düzenlenmiş ve internet ortamında yayınlanan içerik nedeniyle haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişilere ilişkin; içeriğin yayından çıkarılmasını sağlama ve cevap hakkı uygulamalarına ilişkin usul ve esaslara yer verilmiştir.
İnternette yayınlanan içeriğin suç işlenmesi haricinde şu hallerde de yayından kaldırılması ile ilgili içeriğe erişimin engellenmesi mümkündür:
- Yapılan yayının kişilik haklarını ihlal edici nitelikte olmalıdır.
- Yayınlanan içeriğin özel hayatın gizliliğini ihlal etmesi gerekir.
5651 sayılı Kanunun 9. maddesinde, İnternet ortamında yapılan yayındaki içerik dolayısıyla hakları ihlal edilen kişilere içeriğin yayından çıkarılmasını talep etme hakkı düzenlenmiştir. İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler, kurum ve kuruluşlar içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması hâlinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan sulh ceza hâkimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebilir.
Şunu önemle belirtmek gerekir ki bu erişimin engellenmesi amacıyla sulh ceza hâkimine başvurmak, bir dava değil değişik iştir. Bu nedenle söz konusu bu süreç için haber sildirme davası, içerik kaldırma davası gibi ifadeler kullanılsa da bu doğru bir kullanım değildir. Yine de UYAP sistemi üzerinden bireysel başvuruların alınmaması da bu süreci bir davadan daha yorucu kılmaktadır.
AVUKAT DESTEĞİ
Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.